SaturnFans.com
what's new (beta) - classifieds - forums - photos


Go Back   SaturnFans.com Forums > Models > Saturn Aura > Aura General
Register FAQ Members List Groups Calendar Chat Room Search Today's Posts Mark Forums Read

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 05-21-2009, 12:21 PM   #1
Cutter1487
New Member
Cutter1487 is on a distinguished road
 
Join Date: Mar 2006
Posts: 5
Default temp gauge

My new 09 Aura XR is great. I love it. One question...the outside temp gauge reading on the dash becomes stuck on occasion. It doesn't happen all the time but sometimes. It won't move for a long time and then all of a sudden it kicks in. Is this normal or is this an issue I should bring up with my dealer? Anyone else experience this? Thanks for any info.

Last edited by Cutter1487; 05-21-2009 at 12:26 PM.. Reason: misinformation

REWARD EXCELLENCE!

Add to Cutter1487's Reputation
Rate the quality of this post and help Cutter1487 reputation points. Click the reputation button near the bottom left corner of this message box. Thank you!
Cutter1487 is offline   Reply With Quote
SaturnFans.com Sponsored Links
Old 05-21-2009, 02:05 PM   #2
gregh2000
Member
gregh2000 has a spectacular aura aboutgregh2000 has a spectacular aura about
 
Join Date: Dec 2008
Location: MN
Posts: 334

2007 AURA XR
Default Re: temp gauge

I think it stops reporting the temp if you are stopped or driving slowly to not get the engine heat registering on there. Is that the problem you are seeing?

REWARD EXCELLENCE!

Add to gregh2000's Reputation
Rate the quality of this post and help gregh2000 reputation points. Click the reputation button near the bottom left corner of this message box. Thank you!
gregh2000 is offline   Reply With Quote
Old 05-22-2009, 01:14 AM   #3
usa4624
Member
usa4624 is on a distinguished road
 
Join Date: Aug 2003
Location: Lisle, IL
Posts: 467
 

2002 SL1
Default Re: temp gauge

My Aura did this when it was new. It would get stuck for a few minutes, then climb or drop 1 degree at a time for several seconds until it got to the current temp.

Took it to the dealer, they replaced the temp sensor, and it fixed the problem.

REWARD EXCELLENCE!

Add to usa4624's Reputation
Rate the quality of this post and help usa4624 reputation points. Click the reputation button near the bottom left corner of this message box. Thank you!
usa4624 is offline   Reply With Quote
Old 05-22-2009, 11:14 AM   #4
steadler
Member
steadler is on a distinguished road
 
Join Date: Sep 2007
Location: Montreal Qc
Posts: 184

2008 AURA XE
Default Re: temp gauge

I have seen this on my Aura 3.5. Lasted 24h then came back. I have compared the readings with another thermometer and it's fine no crazy readings.

I looks like the computer suspended the sampling for that period of time,so it could be some data analysis and calibration schedule,or a bad connection

I don't know if this is normal

...
2008 AURA XE 3.5
TECHO GRAY
mfg june '08

REWARD EXCELLENCE!

Add to steadler's Reputation
Rate the quality of this post and help steadler reputation points. Click the reputation button near the bottom left corner of this message box. Thank you!
steadler is offline   Reply With Quote
Old 08-05-2009, 06:42 PM   #5
steadler
Member
steadler is on a distinguished road
 
Join Date: Sep 2007
Location: Montreal Qc
Posts: 184

2008 AURA XE
Default Re: temp gauge

Just an update on this.

The reading work on an algorithm:

outside temp. higher or lower than last reading/vehicle speed /
time engine off.

The way this thing is setup, the display could stop giving new sample reading:

if you driving too slow
or
the outside temp is : higher / lower /same when you started the car

ref pic3608e

...
2008 AURA XE 3.5
TECHO GRAY
mfg june '08

REWARD EXCELLENCE!

Add to steadler's Reputation
Rate the quality of this post and help steadler reputation points. Click the reputation button near the bottom left corner of this message box. Thank you!
steadler is offline   Reply With Quote
Old 08-06-2009, 05:41 PM   #6
AuraDrvr89
Master Member
AuraDrvr89 will become famous soon enough
 
AuraDrvr89's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: Derby, NY
Posts: 2,384
 

2007 AURA XE
Default Re: temp gauge

My Aura does the same thing on occasion, never worried too much about it.

...
-Joel

Now: 2009 BMW 328i xDrive, Monaco Blue Metallic
Then:
2007 SATURN AURA XE,Cream White
2004 Saturn Ion 3 Special Edition Sedan, Onyx Black

REWARD EXCELLENCE!

Add to AuraDrvr89's Reputation
Rate the quality of this post and help AuraDrvr89 reputation points. Click the reputation button near the bottom left corner of this message box. Thank you!
AuraDrvr89 is offline   Reply With Quote
Old 08-06-2009, 10:55 PM   #7
steadler
Member
steadler is on a distinguished road
 
Join Date: Sep 2007
Location: Montreal Qc
Posts: 184

2008 AURA XE
Default Re: temp gauge

Mine does it because of short trips in city driving and so the average speed is below 18 mph and the engine time off is too short.

I give the car longer rides on weekends.

...
2008 AURA XE 3.5
TECHO GRAY
mfg june '08

REWARD EXCELLENCE!

Add to steadler's Reputation
Rate the quality of this post and help steadler reputation points. Click the reputation button near the bottom left corner of this message box. Thank you!
steadler is offline   Reply With Quote
Old 08-07-2009, 12:44 AM   #8
Phaeton Driver
Senior Member
Phaeton Driver will become famous soon enough
 
Join Date: Dec 2007
Location: Palm Springs, Ca
Posts: 1,266
 

2007 AURA XR
Default Re: temp gauge

Quote:
Originally Posted by steadler View Post
Just an update on this.

The reading work on an algorithm:

outside temp. higher or lower than last reading/vehicle speed /
time engine off.

The way this thing is setup, the display could stop giving new sample reading:

if you driving too slow
or
the outside temp is : higher / lower /same when you started the car

ref pic3608e
Not saying this is right or wrong, but it is the dumbest thing I have ever heard. Probably how GM set it up, but sounds stupid to me.

I have, like tonight, gone out to my car, turned the key on and checked the temperature. It is, for me a pretty accurate way to tell what the temp is. Right now it says it is 68 degrees-f which seems right to me.
If it has to do with run time/ speed/ temp variations, I have never noticed. What I see is the temp updates about every 30 seconds to a minute, never actually timed it. I have even seen it change while I was sitting, idling in a parking lot.

There have been so many program updates over the last few years and newer models than mine are probably doing the temp updates differently.

REWARD EXCELLENCE!

Add to Phaeton Driver's Reputation
Rate the quality of this post and help Phaeton Driver reputation points. Click the reputation button near the bottom left corner of this message box. Thank you!
Phaeton Driver is offline   Reply With Quote
Old 08-07-2009, 01:13 AM   #9
gregh2000
Member
gregh2000 has a spectacular aura aboutgregh2000 has a spectacular aura about
 
Join Date: Dec 2008
Location: MN
Posts: 334

2007 AURA XR
Default Re: temp gauge

I have noticed that mine doesn't change the temp when sitting parked with the engine running. I was stopped once in a parking lot using the phone and it was like 86 out, a storm came while I was sitting there and after I started driving again after the rain it went down to like 76 which is what one of those bank type signs was saying nearby. I have never seen mine update when stopped, it seems that you have to start driving to get it to update.

Like Phaeton Driver said it could be different cars have different programs in them.

REWARD EXCELLENCE!

Add to gregh2000's Reputation
Rate the quality of this post and help gregh2000 reputation points. Click the reputation button near the bottom left corner of this message box. Thank you!
gregh2000 is offline   Reply With Quote
Old 08-07-2009, 08:22 AM   #10
steadler
Member
steadler is on a distinguished road
 
Join Date: Sep 2007
Location: Montreal Qc
Posts: 184

2008 AURA XE
Default Re: temp gauge

Quote:
Originally Posted by Phaeton Driver View Post
Not saying this is right or wrong, but it is the dumbest thing I have ever heard. Probably how GM set it up, but sounds stupid to me.

I have, like tonight, gone out to my car, turned the key on and checked the temperature. It is, for me a pretty accurate way to tell what the temp is. Right now it says it is 68 degrees-f which seems right to me.
If it has to do with run time/ speed/ temp variations, I have never noticed. What I see is the temp updates about every 30 seconds to a minute, never actually timed it. I have even seen it change while I was sitting, idling in a parking lot.

There have been so many program updates over the last few years and newer models than mine are probably doing the temp updates differently.

I know what you mean !

But I have the official Gm memo in hands because I went to the dealer yesterday for an oil change and complained about it (readings).

Document ID 2195201, #PIC3608E
2007-2009 Saturn Aura,Sky,...G5.G6... new Malibu, HHR, Cobalt

Complaint
"Some customers might complain about the outside temp. display reading being inaccurate at times"

then it gives the outside temp. display operation.

just Google pic3608e you will find the text.

BTW The Chevy dealer does my warranty work now and noticed on the work order that my Aura is not a Saturn anymore but a
General Motors 2008 Aura

...
2008 AURA XE 3.5
TECHO GRAY
mfg june '08

REWARD EXCELLENCE!

Add to steadler's Reputation
Rate the quality of this post and help steadler reputation points. Click the reputation button near the bottom left corner of this message box. Thank you!
steadler is offline   Reply With Quote
Old 08-07-2009, 03:09 PM   #11
crystal scan
Advanced Member
crystal scan is on a distinguished road
 
Join Date: Jun 2009
Location: bay area calfornia
Posts: 654

2003 ION-2 Sedan
Default Re: temp gauge

Quote:
Originally Posted by AuraDrvr89 View Post
My Aura does the same thing on occasion, never worried too much about it.
that why i love the tempurature being my on my IOn mirror alot more accuratte

REWARD EXCELLENCE!

Add to crystal scan's Reputation
Rate the quality of this post and help crystal scan reputation points. Click the reputation button near the bottom left corner of this message box. Thank you!
crystal scan is offline   Reply With Quote
Old 08-07-2009, 03:11 PM   #12
crystal scan
Advanced Member
crystal scan is on a distinguished road
 
Join Date: Jun 2009
Location: bay area calfornia
Posts: 654

2003 ION-2 Sedan
Default Re: temp gauge

Quote:
Originally Posted by steadler View Post
I know what you mean !

But I have the official Gm memo in hands because I went to the dealer yesterday for an oil change and complained about it (readings).

Document ID 2195201, #PIC3608E
2007-2009 Saturn Aura,Sky,...G5.G6... new Malibu, HHR, Cobalt

Complaint
"Some customers might complain about the outside temp. display reading being inaccurate at times"

then it gives the outside temp. display operation.

just Google pic3608e you will find the text.


BTW The Chevy dealer does my warranty work now and noticed on the work order that my Aura is not a Saturn anymore but a
General Motors 2008 Aura
http://www.youtube.com/user/promise383

REWARD EXCELLENCE!

Add to crystal scan's Reputation
Rate the quality of this post and help crystal scan reputation points. Click the reputation button near the bottom left corner of this message box. Thank you!
crystal scan is offline   Reply With Quote
Old 08-07-2009, 03:56 PM   #13
BobbyP
Master Member
BobbyP is just really niceBobbyP is just really niceBobbyP is just really niceBobbyP is just really nice
 
BobbyP's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Location: New Orleans, LA
Posts: 7,041
 

2006 VUE Red Line
2007 SKY
Default Re: temp gauge

Quote:
Originally Posted by steadler View Post
Just an update on this.

The reading work on an algorithm:

outside temp. higher or lower than last reading/vehicle speed /
time engine off.

The way this thing is setup, the display could stop giving new sample reading:

if you driving too slow
or
the outside temp is : higher / lower /same when you started the car

ref pic3608e
I love fuzzy logic algorithms... An attempt at converting a digital world to an analog one...

...
2006 Black VUE Red Line - Now running iOS 7 Beta 7

REWARD EXCELLENCE!

Add to BobbyP's Reputation
Rate the quality of this post and help BobbyP reputation points. Click the reputation button near the bottom left corner of this message box. Thank you!
BobbyP is offline   Reply With Quote
Old 08-07-2009, 07:35 PM   #14
oachalon
Member
oachalon is on a distinguished road
 
Join Date: Jun 2007
Location: Mentor, OH
Posts: 433
 

2007 AURA XR
Default Re: temp gauge

they are correct about the temp gauge not registering unless the car is moving at a fast enough speed. You are not going to get an accurate measurement unless the car is moving so why try and measure. It can be 73 out but if my car is out in the sun it will say 108 when i first start. Which is fine because thats how hot the vehicle is and its measuring. Once you start driving at a high enough speed it should measure somewhat accurately.

REWARD EXCELLENCE!

Add to oachalon's Reputation
Rate the quality of this post and help oachalon reputation points. Click the reputation button near the bottom left corner of this message box. Thank you!
oachalon is offline   Reply With Quote
Old 08-08-2009, 12:43 PM   #15
AuraDrvr89
Master Member
AuraDrvr89 will become famous soon enough
 
AuraDrvr89's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: Derby, NY
Posts: 2,384
 

2007 AURA XE
Default Re: temp gauge

Quote:
Originally Posted by crystal scan View Post
that why i love the tempurature being my on my IOn mirror alot more accuratte
That's good. I had an '04 Ion 3 before my Aura, and I remember the temp gauge being unreliable and inaccurate. Maybe their worse on some cars than others.

...
-Joel

Now: 2009 BMW 328i xDrive, Monaco Blue Metallic
Then:
2007 SATURN AURA XE,Cream White
2004 Saturn Ion 3 Special Edition Sedan, Onyx Black

REWARD EXCELLENCE!

Add to AuraDrvr89's Reputation
Rate the quality of this post and help AuraDrvr89 reputation points. Click the reputation button near the bottom left corner of this message box. Thank you!
AuraDrvr89 is offline   Reply With Quote
Reply



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
air cond. fuel gauge and temp gauge not working. Help?? brielle L-Series General 10 08-24-2014 06:41 PM
Temp gauge at 1/4 BobbyBeans S-Series Tech 27 06-24-2009 12:31 AM
Temp Gauge Sara26 S-Series Tech 16 03-26-2009 12:33 PM
Help: Temp Gauge Philly Assassin S-Series General 10 08-03-2006 11:54 PM
What's going on with the temp gauge? colindr S-Series General 8 07-06-2005 12:07 AM


All times are GMT -5. The time now is 01:03 PM.

Advanced Forum Search | Advanced Photo Search


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
SaturnFans.com. The Saturn Enthusiasts Site.